Składniki: 1 kg śliwek 40 ml amaretto 1 kg cukru żelującego 1 op. kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Śliwki sparzyć wrzątkiem po czym przekroić je na pół i wydrążyć pestki. Następnie do śliwek dodać amaretto oraz wlać wodę aby całość ważyła około 1 kg wody. Zasyp całość cukrem żelującym. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na…
Tag: amaretto
Koktaile
Campari z wermutem
by Teresa Pilecka • • 0 Comments
Składniki: 20 ml Campari 20 ml białego wermutu 2 krople Amaretto 6 kostek lodu pasek skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Składniki koktajlu wymieszać ze sobą razem z pokruszonym lodem. Przelać do kieliszka i udekorować skórką pomarańczową.
Desery
Tiramisu z amaretto
by Monika • • 0 Comments
Koktaile
„Gorący włoch”
by Ewelina B • • 0 Comments
To kolejny przepis od znajomego barmana z restauracji "Mariacka" z Gdańska. Składniki:• amaretto 50 ml• lekko podgrzana śmietanka 70 ml• bita śmietana 10g• czekolada w proszku do posypania Sposób przyrządzenia: Amaretto mieszamy z śmietanką i wlewamy do kieliszka na martini – w restauracji podają tego drinka w wydrążonym kokosie. Na górze robimy kleksa z bitej…
Koktaile
Hot Italian
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki:• amaretto 50 ml• śmietanka słodka 70 ml• bita śmietana do dekoracji• czekolada do posypania Sposób przyrządzenia:Amaretto wymieszać ze śmietanką. Nalać do koktajlowego kieliszka. Udekorować bitą śmietaną i czekoladą.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa