Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: amaretto

Truskawki z likierem migdałowym

Składniki:6 szklanek oczyszczonych truskawek½ szklanki cukru2 łyżki stołowe likieru Amaretto3 rozkruszone drobniutko herbatniki3 łyżki płatków migdałowych1 łyżeczka masłabita śmietana Sposób przyrządzenia:Dorodne truskawki wymieszać z cukrem i likierem. Przykryć, odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać płatki migdałowe, lekko je zezłościć, wyłożyć do miseczki, posypać mąką z herbatników, wymieszać. Tak przygotowane płatki migdałowe,…

Konfitury z pigwy wanilią pachnące

Składniki: 1,5 kg owoców z pigwy 2 laski wanilii 1,5 kg cukru żelującego 1:1 3 łyżki migdałowego likieru  Amaretto Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut. Odcedzić do innego naczynia. Płyn uzupełnić do objętości 1 litra. Laski wanilii rozkroić wzdłużnie,…

Biszkopt amaretto

Składniki: • ciasto biszkoptowe • 8 jajek • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mąki pszennej krem • 1/2 l mleka • budyń śmietankowy • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej • 25 dag margaryny • 25 dag zmielonych migdałów • 2 łyżeczki likieru migdałowego •…

Biscotti – sucharki – ciasteczka podwójnie wypiekane

Składniki: • 1/2 szklanki masła • 3/4 szklanki cukru • 3 jajka • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1 łyżka likieru amaretto • 1 szklanka posiekanych migdałów • 3 szklanki mąki • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zmiksować masło i cukier. Dodać jajka, wanilię, Amaretto i ponownie zmiksować. Dodać…