Składniki:
- 450 g kalmarów
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 cm laski świeżego imbiru
- 60 g grochu cukrowego
- 5 łyżek gorącego wywaru z ryby
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- szczypta cukru pudru
- 1 ząbek czosnku
Składniki: 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 białko ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 300 g krewetek 125 g gotowanych kalmarów 125 g filetu z białej ryby olej roślinny 1 zielona papryka 1 marchewka 4 kolby kukurydzy Sposób wykonania: Do miseczki wlać wino, dodać białko, chińską przyprawę 5 smaków oraz mąkę…
Składniki: 50 dkg oczyszczonych kalmarów 50 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 szklanka śmietany kremowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kalmary dokładnie umyć, obsączyć, pokroić w paski. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać pieczarki, dusić 5 minut, dodać…