Składniki:
- 1 kg wieprzowiny na gulasz
- 50 dkg świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
- ½ szklanki rosołu
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 20 dkg boczku
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę, grzyby wypłukać, oczyścić i pokroić na ćwiartki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek smażyć na maśle i gdy się wytopi dodać grzyby, a po usmażeniu zdjąć wszystko z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć mięso, później dołożyć z powrotem grzyby, boczek i liść laurowy, przyprawy, podlać rosołem i winem. Dusić wszystko razem przez 1 h od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem wsypać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem.