Składniki:
- 50 dkg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 szklanka mocnego bulionu drobiowego
- ½ szklanki soku pomidorowego
- oregano i bazylia wg upodobań smakowych
- 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
W dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać wieprzowinę, podnieść temperaturę i smażyć przez 6 minut. Dodać sok pomarańczowy, zioła, pomarańczę. Skrobię kukurydzianą wymieszać z kilkoma łyżkami wody, i dodać do mięsa i dodatków duszących się na patelni. Dusić jeszcze przez około 10 minut. Podawać z ryżem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna
1 comment for “Gulasz wieprzowy orientalny”