Składniki:
-
- 1 kilogram obranych ziemniaków
- 1 jajo
- 1 duża starta cebula
- sól, pieprz do smaku, można dodać zioła: estragon albo bazylię
- smalec do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na miazgę, dodać łyżkę oleju, żeby nie ściemniały, w połowie ucierania dodać startą cebulę. Wbić jajo, dodać przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni niewielkie cienkie, chrupiące, rumiane placuszki (o średnicy około 10cm) . Podawać natychmiast z patelni same lub z dodatkami według upodobania, np.: – z gęstą kwaśną śmietaną – z cukrem kryształem – z sosem grzybowym – z sosem mięsnym – z gulaszem – z sosem pomidorowym – z pieczarkami w śmietanie – z kurkami w śmietanie z nacią pietruszki – z warzywnym ragout
Wskazówki: jeżeli masa jest zbyt rzadka, odlać sok albo dodać łyżkę mąki.