Składniki:
- Ciasto:
- 1.200g.masła(kasia)
- 20 dkg. cukru(szklanka czubata)
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 3 łyżeczki miodu (lejącego, niesztucznego, najlepiej wielokwiatowy)
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody(rozcieńczyć w 2łyżeczkach mleka)
- 30 dkg orzechów(ok.2i ½ szklanki pokrojonych drobno)
- 12 dkg masła (kasia, może być troszkę więcej)
- 10dkg.cukru( ½ szklanki)
- 2 łyżeczki miodu
- ½ l mleka
- ½ szklanki cukru
- budyń śmietankowy
- ½ kostki masła(Kasia)
- 2 łyżki mąki
- 30 dkg.krówek mlecznych(może być więcej, kruche)
- ½ łyżki masła(kasia)
- 2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
Masa budyniowa:
Polewa:
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić ciasto rękoma(ugnieść),podzielić na 2 równe części. 1część rozłożyć na blachę i piec ok.20minut (kolor ciemno złocisty) Na drugą blache rozłożyć ciasto i na górę rozłożyć przygotowane według przepisu orzechy.
Przygotowanie masy orzechowej:
Masło, cukier, miód rozpuścić na małym ogniu, na koniec dodać orzechy i chwilkę gotować razem. Położyć na drugą część ciasta i piec ok.20minut.
Przygotowanie masy budyniowej:
Z pół litra mleka odlać ok. szklanki do rozrobienia budyniu i mąki, resztę zagotować z masłem i cukrem, gdy rozpuści się masło, cukier oraz budyń z mąką do gotującego mleka, rozmieszać i zagotować. Nałożyć nie gorącą miksturę na 1 warstwę upieczonego ciasta, a na to nałożyć 2 warstwę ciasta z orzechami(orzechy muszą być u góry).
Przygotowanie polewy:
W małym garnuszku rozpuścić na małym ogniu i polać górną warstwę placka ciepłą jeszcze polewą.
1 comment for “Snikers Elzy”