Składniki:
- filet z karpia około 70 dkg
- 2/3 szklanki białego wina
- żelatyna
- 1 cytryna
- oliwki bez pestek
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- natka pietruszki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- sól
Sposób przyrządzenia:
Umytego karpia podzielić na porcje. Jarzyny obrać rozdrobnić zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy i pieprz. Gotować około 30 minut. Odcedzić, jarzyny można pozostawić do garnirowania potrawy. Do około 2 szklanek wywaru dodać 5 łyżek wina, sól do smaku, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć porcje ryby i bardzo powoli gotować około 20 minut. Rybę schłodzić w wywarze. Przygotować odpowiednie naczynia ( ja używam pudełeczek po margarynie). Rybę delikatnie wyjąć. Odłożyć, przykryć aby nie obeschła. Z żelatyny, wywaru i reszty wina przygotować roztwór wg instrukcji na opakowaniu, schłodzić. Do każdego naczynia wlać roztwór żelatyny w wywarze na wysokość około