Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pożywna sałatka z ryżem i warzywami*

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula
  • po 1/2 strąka zielonej i czerwonej papryki
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka białego octu winnego
  • 1/2 litra bulionu najlepiej warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Ugotować ryż i przygotować bulion. Cebulkę obrać, drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy. Do cebulki dosypać ugotowany wcześniej ryż i chwilę smażyć. Po około 2-3 minutach wlać przygotowany bulion. Przykryć i powoli gotować około 20 minut, aż ryż wchłonie bulion. Delikatnie wymieszać i ostudzić. Warzywa umyć. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka pokroić na małe kawałki, a szczypiorek posiekać. Ryż przełożyć do miseczki i dodać pokrojone warzywa, szczypior, ocet i doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać na chłodno.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Walas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *