Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 1 cebula
- po 1/2 strąka zielonej i czerwonej papryki
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 litra bulionu najlepiej warzywnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ugotować ryż i przygotować bulion. Cebulkę obrać, drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy. Do cebulki dosypać ugotowany wcześniej ryż i chwilę smażyć. Po około 2-3 minutach wlać przygotowany bulion. Przykryć i powoli gotować około 20 minut, aż ryż wchłonie bulion. Delikatnie wymieszać i ostudzić. Warzywa umyć. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka pokroić na małe kawałki, a szczypiorek posiekać. Ryż przełożyć do miseczki i dodać pokrojone warzywa, szczypior, ocet i doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać na chłodno.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Walas.