Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki z bazylią

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe 60 dag
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • pesto 2 łyżki
  • oliwa 3 łyżki
  • cytrynowy sok 2 łyżki
  • cytryna 1 sztuka
  • pomidor 4 sztuki
  • mozarella 20 dag
  • świeża bazylia

    Sposób przyrządzenia:
    Polędwiczki płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem,
    nacieramy je roztartym czosnkiem oraz solą, smarujemy sosem pesto.
    Odstawiamy je po posmarowaniu na około 30 minut, a później zarumieniamy
    na oliwie, na patelni. Studzimy i kroimy ukośnie na kawałki grubości 3- 4 cm.
    Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pieprzem, startą skórką z cytryny i skrapiamy jej sokiem. Na wierzch każdego kawałka układamy plasterek pomidora, bazylię i plasterek mozarelli. Skrapiamy oliwą.
    Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *