Składniki:
- polędwiczki wieprzowe 60 dag
- czosnek 3 ząbki
- sól
- pieprz
- pesto 2 łyżki
- oliwa 3 łyżki
- cytrynowy sok 2 łyżki
- cytryna 1 sztuka
- pomidor 4 sztuki
- mozarella 20 dag
- świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem,
nacieramy je roztartym czosnkiem oraz solą, smarujemy sosem pesto.
Odstawiamy je po posmarowaniu na około 30 minut, a później zarumieniamy
na oliwie, na patelni. Studzimy i kroimy ukośnie na kawałki grubości 3- 4 cm.
Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pieprzem, startą skórką z cytryny i skrapiamy jej sokiem. Na wierzch każdego kawałka układamy plasterek pomidora, bazylię i plasterek mozarelli. Skrapiamy oliwą.
Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos