Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczka cielęca z leśną nutą*

*Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki:

  • polędwiczki cielęce – 7 x 150 g
  • piersi gołębie – 130 g
  • szynka parmeńska – 100 g
  • wątróbki gęsie – 210 g
  • masło – 100 g
  • bakłażan – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek, estragon
  • matchew, seler – 1 szt.
  • pamidory – 7 szt.
  • borowiki – 200 g
  • brendy Soberano – 50 ml
  • wino białe – 50 ml
  • baza sosów – 250 g
  • śmietanka 30% – 50 ml
  • polenta – 120 g
  • szpinak – 210 g

Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki delikatnie rozcinamy, rozkładamy wątróbkę, pierś dzielimy na 7 podłużnych pasków oprószamy lekko pieprzem, blanszujemy borowiki na maśle, z szynki parmeńskiej kroimy 7 cieniutkich plastrów, układamy na niej w kolejności: piersi, borowiki, wątróbkę, wszystko owijamy mięsem cielęcym, obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie i dopiekamy w piekarniku.
Muszem bakłażanowym napełniamy pomidory i zapiekamy, polentę gotujemy ze śmietaną, ze szpinaku przyrządzamy mus.
Cebule, czosnek i estragon podsmażamy, podlewamy winem i koniakiem, dolewamy bazę i śmietanę, redukujemy aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Wszystkie produkty nakładamy na talerz i dekorujemy niewielką ilością sosu.

Autor: Dariusz Siciarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *