Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Poledwiczka a’la Student-Burżuj

Składniki:

    • jeden kawałek polędwiczki wieprzowej
    • 3 cebulki
    • ananas
    • ½ kg pieczarek
    • śmietana
    • ryż
    • kurkuma, papryka ostra
    • zioła prowansalskie, bazylia, oregano
    • oliwa z oliwek


    Sposób przyrządzenia:
    Do gara cebulkę, niech się rumieni, na to polędwiczka krojona jak na gulasz, niech się dusi. dodajemy do tego kurkumę, zioła prowansalskie, bazylię i paprykę ostrą. Po kilku minutach puści sok i się będzie ładnie dusić. Ryżyk swoją drogą, nie ma tu żadnej filozofii. Pieczarki obieramy i kroimy w większe takie kawałki, małe pieczarki mogą iść w całości, większe na 2, a największe pieczary na 4 identyczne części. Dusimy je dodając oregano. jak już się nam polędwiczka udusi ładnie, dodajemy kawałki ananasa. (pamiętajmy o mieszaniu, zwykle nie trzeba dodawać wody, ale jeśli jest jej sucho naprawdę, to można dodać- w końcu ma się dusić). Na 2 minuty przed zdjęciem wszystkiego z ognia do pieczarek dodajemy śmietanę 18%, tak żeby ładnie nam je wszystkie pokryła. ważne żeby się nie zważyła:) no i tyle! smacznego! a, super jest jak się poda jeszcze ogóreczka takiego ładnego, dużego, zielonego, lekko solonego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *