Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica w musztardowym sosie

Składniki:

  • 25 dag surowej polędwicy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 dag startego parmezanu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek oregano
  • sól
  • pieprz

    Sos musztardowy:

  • 100 ml musztardy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki posiekanego koperku

    Sposób wykonania:

    1. Polędwice zamrozić po czym pokroić je w bardzo cieniutkie plasterki.
      Następnie musztardę wymieszać razem z octem winnym i odrobiną wody po czym nie przerywając mieszana dodawać olej i dokładnie wymieszać aby powstał gładki sos.
      Plastry ułożyć na talerzu skropionym oliwą, w środku ułożyć sos w szklanej miseczce.
      Oliwę wymieszać z sokiem z  cytryny i skropić plastry polędwicy.
      Natkę, bazylię i oregano posiekać i całość posypać.
      Przed podaniem posypać jeszcze startym parmezanem.

      Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *