Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica barania lub wołowa po meksykańsku

Składniki:

    • 1 kg polędwicy baraniej (wołowej)
    • ½ szklanki białego wytrawnego wina
    • ½ szklanki soku ananasowego
    • 4 łyżki soku cytrynowego
    • 4 łyżki posiekanej naci kolendry
    • 3 oczyszczone z nasion papryczki chili
    • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
    • 1 awokado
    • 1 pomidor
    • 1 poszatkowana główka sałaty
    • 1 drobno pokrojona cebula


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte, osuszone mięso oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w paski w poprzek włókien mięśniowych. W misce wymieszać po 1 łyżce stołowej wina, soku ananasowego i cytrynowego, 2 łyżki stołowe kolendry, jedną posiekaną papryczkę chili i połowę czosnku. Dodać pokrojone mięso, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Pomidory pokroić w kostkę. Awokado przekroić na połowę, pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami (bez cebuli). Odstawić. Na patelni rozgrzać olej, oddzielić mięso od marynaty, obsmażyć przez 3 minuty, wyłożyć na talerz. Na patelnię dodać pokrojoną w piórka cebulę, smażyć przez chwilę aż się zeszkli i lekko zezłości, dodać mięso i po 2 minutach wyłożyć na półmisek, obok ułożyć sałatkę. Podawać z frytkami, ziemniakami piure lub pieczywem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *