Składniki:
- 1 kg polędwicy baraniej (wołowej)
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ½ szklanki soku ananasowego
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 4 łyżki posiekanej naci kolendry
- 3 oczyszczone z nasion papryczki chili
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1 poszatkowana główka sałaty
- 1 drobno pokrojona cebula
Sposób przyrządzenia:
Umyte, osuszone mięso oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w paski w poprzek włókien mięśniowych. W misce wymieszać po 1 łyżce stołowej wina, soku ananasowego i cytrynowego, 2 łyżki stołowe kolendry, jedną posiekaną papryczkę chili i połowę czosnku. Dodać pokrojone mięso, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Pomidory pokroić w kostkę. Awokado przekroić na połowę, pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami (bez cebuli). Odstawić. Na patelni rozgrzać olej, oddzielić mięso od marynaty, obsmażyć przez 3 minuty, wyłożyć na talerz. Na patelnię dodać pokrojoną w piórka cebulę, smażyć przez chwilę aż się zeszkli i lekko zezłości, dodać mięso i po 2 minutach wyłożyć na półmisek, obok ułożyć sałatkę. Podawać z frytkami, ziemniakami piure lub pieczywem.