Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki z marchwi

 

Składniki:

  • 50 dkg marchewki
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ cytryny
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać, ugotować, zmiksować z dodatkiem soku z cytryny. Do tak przygotowanej marchewki po schłodzeniu dodać rozpuszczone masło, cukier, wymieszane jajko, sól i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać przesianą mąkę, wyrobić na jednorodne ciasto. Z ciasta formować nieduże placuszki o grubości około 1,5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *