Składniki:
• 1.5 dag drożdży
• 1 łyżka cukru
• 0.75 szklanki ciepłej wody
• 2.5 szklanki ciepłego rosołu lub mleka
• 2 szklanki mąki gryczanej
• 2 jajka
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki masła
• olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 5 minut. Następnie rozczyn wymieszać ze szklanką rosołu lub mleka i szklanką mąki gryczanej, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swą objętość. Jajka ubić z solą do białości, dokładnie wymieszać ze stopionym masłem, pozostałym rosołem, pozostałą mąką i ciastem drożdżowym. Olej rozgrzać na patelni, kłaść ciasto łyżką, smażyć na złoty kolor z obu stron. Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
1 comment for “Placuszki gryczane”