Składniki:
- Ciasto:
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 1/2 szklanka maki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 10 dag pieczarek
- 10 dag parówek
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oregano
- sól
Filing:
Sposób przyrządzenia:
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta a następnie cienko posmarować olejem. Pieczarki umyć, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, wymieszać. Farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 min. Podawać gorącą.
1 comment for “Pizza ziemniaczana 2”