Składniki:
- 1 kg filetów z pangi (łosoś, karp, sandacz, pstrąg)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 papryki
- 0,5 kg pomidorów
- 0,5 pęczka koperku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 20 dkg tartego żółtego sera
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pokrojony czosnek, przyprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, ułożyć w nim pomidory, posolić i popieprzyć, włożyć przesmażoną paprykę i ułożyć nań filety rybne. Posypać tartym serem i drobno posiekanym koperkiem. Piec przez 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C.