Składniki na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
- 150 ml ciepłej wody
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 300 g cebuli
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 90 g czarnych oliwek
- 12 kawałków anchois
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie ciasta:
Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
Z ciasta znów uformować kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.
W między czasie na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w talarki cebulę po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i ułożyć na ciście.
Następnie posypać pizze jeszcze oliwkami, posiekanym czosnek oraz majerankiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 20-25 minut.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Kingę