Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka w słodko-pikantnym sosie

 

Składniki:

 

  • 0,5 kg piersi filet z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 8 ząbków czosnku
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 ananas
  • 1 limetka
  • czerwona cebula
  • szczypta mielonego cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • 3 papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób wykonania:
Piersi filet umyć i pokroić w kostkę. Następnie w celu przygotowania marynaty do mięsa wymieszać w misce drobno posiekane 5 ząbków czosnku, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą smażyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni do momentu aż kurczak zmięknie. Usmażone kostki przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć, żeby nie ostygły. Następnie zająć się przygotowaniem sosu słodko-pikantnego. Ananasa obrać oraz pokroić w niezbyt drobną kostkę, włożyć go do garnka zalać wodą i dodać łyżeczkę kurkumy, która nada potrawie intensywny żółty kolor i delikatny aromat. Ananasa wraz z kurkumą zagotować i trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić ananasa. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek , dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i szczyptę mielonego cynamonu. Smażyć przez ok. 2 minuty stale mieszając. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć przez ok. 1 minutę Następnie dolać do garnka szklankę wody (250 ml), dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko zagotować, a następnie dodać ugotowanego wcześniej ananasa oraz pokrojone w krążki papryki chili i gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Na koniec dodać do sosu sok z 1 limetki i wymieszać. Usmażone wcześniej kostki kurczaka ułożyć na ugotowany ryż, wszystko polać słodko-pikantnym sosem.

Przepis nadesłany na Konkurs Kuchnie Świata przez Martę Osinowską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *