Składniki:
- 5 dag suszonych borowików
- 35 dag mąki
- jajko
- 50 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- masło
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyła po czym je odcedzić i pokroić.
Następnie do mąki wbić jajka, dodać ½ szkl. wody oraz szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka.
W miedzy czasie kapustę poszatkować i zalać ją wywarem z pod grzybów i ugotować do miękkości.
Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty razem z grzybami i orzechami.
Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na kółkach ciasta.
Zlepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie.