Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 20 dkg sera feta
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Jajka obrać. Ser feta i jajka posiekać nożem. Masło rozpuścić, dodać do sera i jajek, wymieszać dodając natkę pietruszki i pieprz do smaku.
Z ciasta wykrawamy dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C. Przed podaniem polać masłem.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Tereskę
1 comment for “Pierogi z serem feta”