Składniki:
-
- 50dkg sera (twarogu)
- 3 jaja
- 15dkg mąki
- 3 dkg mąki do podsypania
- 2 dkg tłuszczu
- 2dkg tartej bułki
- 3dkg masła lub margaryny do polania
- sól
Sposób przyrządzenia:
Ser świeży , niekwaśny, dobrze odciśnięty przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, włożyć na masę serową, dodać mąkę , wymieszać, lekko osolić. Ciasto włożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczać tępą stroną noża zrobić kratkę, krajać w skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Leniwe pierogi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć. Gdy się ugotują , odsunąć na bok płyty, wybierz łyżką cedzakową na półmisek. Polać stopionym masłem, zmieszać ze zrumienioną bułeczką. Do pierożków można dodawać śmietanę.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Monika