Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 25 dkg serc drobiowych
- 25 dkg żołądków drobiowych
- 50 dkg pieczarek lub grzybów leśnych
- 2 cebule
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki smalcu
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Żołądki i serca oczyścić, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Czynność tą powtórzyć 2 krotnie. Obgotowane podroby posiekać nożem. Cebulę i pieczarki oczyścić, podsmażyć na smalcu, dodać podroby i dusić powoli aż zmiękną. Przyprawić, schłodzić, wymieszać z 2 żółtkami jaj.
Z ciasta wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać oliwą z przyrumienioną cebulką lub obsmażyć przed podaniem.