Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z mięsem drobiowym Niny

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 drobno posiekane łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonej szałwi
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Udka zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż zmiękną. Schłodzić, obrać ze skóry, bardzo drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i seler naciowy, smażyć kilka minut mieszając. Połączyć z mięsem, dodać rozkruszoną szałwię, przyprawić do smaku.
Z ciasta wykrawamy  okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać  oliwą z przyrumienioną cebulką lub obsmażyć przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *