Składniki:
- 30 dag mąki
- 100 ml wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 dag gotowanego mięsa z zupy
- 2 cebule
- sól, pieprz mielony
- majeranek,
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, jajka, wody, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić. Mięso zmielić. Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie. Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść farsz. Zlepiać pierogi. Gotować na osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową. Przestudzić. Podsmażyć na oliwie na rumiano. Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia.