Składniki:
-
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- 100 ml wody
- szczypta soli,
- 10 dag kaszy jęczmiennej (1 woreczek ugotowanej na sypko)
- 20 dag gotowanego mięsa z zupy
- 1 usiekana i usmażona na złoto cebula
- sól, pieprz mielony
- 25 dag boczku lub słoniny do okraszenia
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć. Kaszę, zmielone mięso, usmażoną cebulę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać farsz. Zlepiać pierogi. Gotować na osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową .Podawać okraszone skwarkami z boczku lub słoniny.