Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z kapustą i grzybami Grażyny

 

Składniki:

 

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • garść grzybów suszonych
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 cebule
  • pieprz mielony
  • 25 dag boczku do okraszenia

Sposób przyrządzenia:
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć. Kapustę przepłukać aby nie była za kwaśna. Grzyby namoczyć , ugotować i drobno pokroić. Wodą z gotowania grzybów zalać kapustę/dolewając wody w miarę potrzeby/. Kapustę gotować około 1 godziny na małym ogniu. Odcedzić. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto. Do kapusty dodać grzyby, cebulę, resztę oliwy, pieprz mielony. Dusić mieszając około 30 minut. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz. Zlepiać pierogi. Gotować na osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone skwarkami z boczku, lub bułką tartą zarumienioną na maśle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *