Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 1kg mielonego mięsa wieprzowego i wołowego
- 3 średniej cebule
- 1 jajko
- 20 dag wędzonego boczku
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Obraną cebule pokroić w kostkę. ,Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę, podsmażyć na złoty kolor. Do surowego, osolonego, mielonego mięsa wbić jajko i dodać lekko przestudzoną, podsmażoną cebulę, boczek oraz 2 łyżki mocno roztartego w dłoniach majeranku. Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę.
Z ciasta wykrawamy szklanką lub specjalną foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz, przykrywamy drugim wykrojonym kawałkiem ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podawać polane wytopioną świeżo słoniną lub boczkiem.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Teresk
a