Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- woda
- sól
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 20 dag wędzonego boczku
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy powoli wody (ciepła). Ilość dodanej wody będzie zależała od wilgotności mąki. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”. Przygotowujemy farsz: surowe ziemniaki ścieramy jak na placki i przesmażamy razem z boczkiem i cebulą na tłuszczu do odparowania wody, solimy i pieprzymy do smaku. Ciasto dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy ostudzony farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy na gorąco okraszone zrumienioną cebulką. Dobre są również odsmażane na maśle.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Bohdan