Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z konfiturą z dyni

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1/2 średniej wielkości dynia
  • skórka otarta z 4 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 3 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać skórki z pomarańczy, cukier, dusić w garnku pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Z ciasta wykrawamy dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi smażymy w głębokim oleju do momentu aż się zezłocą.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Tereskę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *