Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki
- około 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 1kg świeżych prawdziwków lub podgrzybków
- 5 cebul
- pieprz sól, może być wegeta
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wysypać na stolnicę, formując kopczyk. Zrobić w nim wgłębienie, wbić jajko i wlać pół szklanki ciepłej wody ze szczyptą soli. Wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać szklanką koła.
Grzyby ugotowane i odcedzone dzień wcześniej. Zmielić. Podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać grzyby. Przyprawić i smażyć przez 20 minut. Ostawić aby troszkę wystygły.
Na każdy kawałek ciasta nakładać nadzienie i dobrze zalepić. Gotować w osolonej wodzie około czterech minut od chwili wypłynięcia. Dobrze odcedzić. Można podawać polane masłem lub przysmażone na bardzo rumiano z dodatkiem cebuli. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Agata Bublewicz