Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi grzybowe extra

Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 1kg świeżych prawdziwków lub podgrzybków
  • 5 cebul
  • pieprz sól, może być wegeta

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wysypać na stolnicę, formując kopczyk. Zrobić w nim wgłębienie, wbić jajko i wlać pół szklanki ciepłej wody ze szczyptą soli. Wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać szklanką koła.
Grzyby ugotowane i odcedzone dzień wcześniej. Zmielić. Podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać grzyby. Przyprawić i smażyć przez 20 minut. Ostawić aby troszkę wystygły.
Na każdy kawałek ciasta nakładać nadzienie i dobrze zalepić. Gotować w osolonej wodzie około czterech minut od chwili wypłynięcia. Dobrze odcedzić. Można podawać polane masłem lub przysmażone na bardzo rumiano z dodatkiem cebuli. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Agata Bublewicz

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *