Składniki:
- 2 kg. pomidorków
- 2 strączki papryki czerwonej
- 7 ząbków czosnku
- dwie duże cebule
- pęczek pietruszki
- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy po 2-3 do każdego słoika
- łyżka soli
Zalewa:
- litr wody
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
- 135 g. cukru
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki( nie kroić) obieramy z szypułek, przekładamy do dużej miski, razem z pokrojoną cebulą, pietruszką i czosnkiem. Zasypujemy solą odstawiamy na 10 godzin. Pomidory układamy w suchych słoikach warstwami. Razem z pokrojoną w paski papryką. Możemy dodać również strączek ostrej papryczki chilli. To taka niegrzeczna wersja 🙂 Zalewamy zalewą i pasteryzujemy 20 minut.