Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony udziec z indyka

Składniki:

  • ok. 1,5 kg udźca z indyka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sok z ½ cytryny
  • ½ skl. oleju

    Sposób wykonania:
    Z udźca usunąć kości i mięso przełożyć do miski.
    Następnie rozgnieciony czosnek utrzeć z solą, musztardą, miodem obiema paprykami, sokiem z cytryny oraz olejem.
    Powstałą marynatą posmarować mięso i wstawić na 48 godzin do lodówki.
    Po tym czasie mięso włożyć do rękawa  i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopi i piec około 15, godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *