Składniki:
• 1 filet z łososia (cały około kg)
• ½ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
Sos:
• 120 ml naturalnego jogurtu (najlepiej Greckiego przepis w dziale Mleczne)
• 2 łyżki oliwy ekstra virgin
• 1 łyżeczka utartej skórki z limonki
• 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 łyżka soku z pomarańczy
• sól do smaku
• ¼ do ½ łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Posolony i popieprzony filet umieść na naparowanej oliwą brytfance skórą do doły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut.
Sos sporządź poprzez wymieszanie wszystkich składników.
Podawać udekorowany kawałkami limonki lub cytryny oraz młodymi ziemniaczkami, rybę polewamy małą ilością sosu resztę podajemy w sosjerce.