Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba po indyjsku z sosem ogórkowym

Składniki:
• 4 steki dowolnej zwartej białej ryby
• 70g jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
• 2 łyżeczki utartego świerzego imbiru
• 1 łyżeczka curry (w proszku lub pasty)
• 1 łyżeczki mielonego kopru (nasion)
• 1/8 łyżeczka pieprzu Cayenne
• 1 duży ogórek szklarniowy
• 2 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki posiekanej natki kolendry
• oliwa
• natka kolendry do dekoracji
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rybę opłukać i osuszyć.
W miseczce wymieszać: czosnek, jogurt, połowę imbiru, koper, curry i pieprz Cayenne. umieścić w mieszance rybę dobrze ją nasmaruj. Pozostawić w marynacie, co najmniej przez 4 godziny.
Pokrój ogórka w małą kostkę, dodaj ocet, natkę kolendry i pozostałą cześć imbiru. Wymieszaj.
Rozpal grill lub nagrzej patelnię grillową, zetrzyj resztę marynaty jogurtowej z ryby, posól i popierz rybę do smaku, piec około 6 minut po każdej ze stron. Upieczoną rybę przełóż na talerz, z boku dodaj sos ogórkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *