Składniki:
• 4-6 steków rybnych ze skórą (dorsz lub inna zwarta biała ryba)
• 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
• około 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
• 1/2 ananasa – obranego i pokrojonego w kostkę 1×1 cm (może być z puszki)
• 2 świeże papryczki chili – drobno posiekane
• 1 ½ łyżki sosu rybnego
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru (pomijamy przy ananasie z puszki)
• garść świeżo posiekanej natki kolendry
• 4 łyżki oleju
Wykonanie:
W ciężkiej patelni usmaż na wolnym ogniu czosnek i cebulę aż będą miękkie (3-5 minut) dodaj chili i ananasa, smaż co jakiś czas mieszając przez około 5 minut. Dodaj sos rybny, cukier i sól i podsmaż przez 30 sekund. Pozwól, aby sos wystygł do temperatury pokojowej, wtedy dodaj świeżo posiekana natkę kolendry.
Kiedy sos będzie stygł przygotuj do grillowania rybę: posól ją i nasmaruj oliwą – rybę należy grillować na średnio nagrzanym grillu przez około 5-6 minut z każdej strony.
Rybę dodajemy z przygotowanym wcześniej sosem ananasowym.