Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone udka z kurczaka Celiny

Poznaj sekret przepysznych przepisów na potrawy z kurczaka. Pieczone udka z kurczaka Celiny. Aby je wykonać potrzebujesz: cebuli, miodu, kurkumy. 
 

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka 
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3 szkl bulionu 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę pokroić w piórka.
    Dodać do niej kurkumę, słodką paprykę i majeranek.
    Następnie wlać ocet balsamiczny, sos sojowy, miód i olej rzepakowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i wstawić na 4 godziny do lodówki. 
    Po tym czasie przełożyć na brytfannę.
    Podlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
    Piec około 1 godziny.
    W trakcie pieczenia można polewać mięso wytworzonym sosem wtedy pałki będą bardziej soczyste.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *