Poznaj sekret przepysznych przepisów na potrawy z kurczaka. Pieczone udka z kurczaka Celiny. Aby je wykonać potrzebujesz: cebuli, miodu, kurkumy.
Składniki:
- 4 uda z kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 szkl bulionu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę pokroić w piórka.Dodać do niej kurkumę, słodką paprykę i majeranek.Następnie wlać ocet balsamiczny, sos sojowy, miód i olej rzepakowy.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i wstawić na 4 godziny do lodówki.Po tym czasie przełożyć na brytfannę.Podlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.Piec około 1 godziny.W trakcie pieczenia można polewać mięso wytworzonym sosem wtedy pałki będą bardziej soczyste.
Liczba porcji: 4