Składniki:
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl orzechów włoskich
- 1/3 łyżeczki sody
- 3/4 szkl cukru
- 70g masła
- 2 łyżki wody
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka

Sposób wykonania:
-
Do rondelka przełożyć masło.Wlać do niego 2 łyżki wody i wsypać cukier.Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając gotować, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą.Wówczas zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę połamana na małe kawałki, wymieszać aby czekolada mogła się roztopić.Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo po jednym jajku.Gdy składniki się połączą wsypać mąkę przesianą z soda oczyszczoną.Na koniec wrzucić jeszcze posiekane orzechy.Całość dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przełożyć do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 10