Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Marceliny

Na deser najlepsze gofry domowej roboty. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mleka, mąki, wody gazowanej i jajek. 
 

Składniki:

  • 1 ½  szkl mąki 
  • ½  szkl mleka
  • ½  szkl wody gazowanej 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta soli
  • lody do dekoracji
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli.
    Wlać mleko oraz wodę gazowaną.
    Następnie dodać żółtka i olej.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Wówczas dodać ubite na sztywną pianę białka.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Przed podaniem można polać sosem, posypać cukrem pudrem lub podawać  z lodami.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *