Przepis na mocno soczyste pałki z kurczaka. Do wykonania przepisu potrzebujesz: pałek z kurczaka, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obraną cebulę drobno posiekać.Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.Razem wymieszać po czym dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny.Dodać jeszcze paprykę w proszku oraz gałązki rozmarynu.Wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.Razem z marynatą włożyć do rękawa lub żaroodpornego naczynia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, należy odkryć pokrywkę naczynia żaroodpornego lub przebić rękaw pieczeniowy i odchylić trochę folię.
Liczba porcji: 4