Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone na patyku

Poszukujesz nowych a przede wszystkim sprawdzonych przepisów? Idealnie trafiłeś. Mielone na patyku. Przepis zawiera: mięso mielone, czosnek, cebule, natkę pietruszki oraz kardamon. 
 

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa mieszanego 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilii
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć mięso mielone.
    Następnie papryczkę chili oraz natkę pietruszki posiekać i wrzucić do mięsa.
    Dodać obrana cebulę drobno posiekaną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić jeszcze kardamon oraz kminek.
    Na koniec wbić jeszcze jajko.
    Wsypać bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na gładką masę.
    Doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.
    Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.
    Z powstałej mięsnej masy formować grube walki.
    Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *