Znakomity przepis na golonkę z kminkiem. Musisz go wypróbować. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować: golonki, miodu, musztardy oraz czosnku i kminku.
Składniki:
- 4 golonki peklowane
- 1 szkl piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
-
Golonki należy dokładnie oczyścić.Przełożyć ją do garnka i zalać wodą, tak aby cała była nią zakryta.Doprowadzić do wrzenia po czym gotować na małym ogniu około 2 godzin.W między czasie obrany czosnek drobno posiekać.Dodać do niego musztardę, miód oraz ocet winny.Wymieszać po czym wlać jeszcze piwo.Dodać jeszcze sól, pieprz i kminek do smaku.Po 2 godzinach odcedzić golonkę i dokładnie natrzeć marynatą.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia wyjąć golonkę z lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka ładnie się zarumieniła.
Liczba porcji: 4