Baza najlepszych przepisów na domowe przetwory. Tym razem podajemy przepis na wykonanie domowego przecieru pomidorowego. Lista zakupów: pomidory, cebula, oliwa z oliwek i przyprawy.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule drobno posiekać.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu.W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, wtedy łatwiej obiorą się ze skórki.Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do cebuli.Trzymać razem na średnim ogniu około 5 minut.Do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować blenderem na gładką jednolitą pastę.Ponownie przełożyć je do garnka dusić na małym ogniu, aż nadmiar wody odpruje i zacznie powstawać gęsty przecier.Doprawić go do smaku cukrem.Gotowy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Liczba porcji: 6