Wypróbuj przepis na soczyste pieczone kotlety jagnięce. Do ich wykonania będziesz potrzebować: oliwy z oliwek, masła, skórki z pomarańczy i tanki pietruszki.
Składniki:
- 8 kotletów jagnięcych z kością
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dag masła
- 3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
- skórka z ćwiartki pomarańczy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.Wówczas dodać do niego skórkę z pomarańczy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.Całość dokładnie utrzeć, aby powstała gładka, jednolita masa.Doprawić ja do smaku solą oraz pieprzem.Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Natrzeć je oliwą z oliwek i wstawić do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i natrzeć je masłem z dodatkami.Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.Piec około 5 minut z każdej ze stron, aby równomiernie się zarumieniło.
Liczba porcji: 8