Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Znakomite przepisy dla wielbicieli zup-kremów. Dziś przepis na zupę marchewkową z pomarańczą. Lista zakupów: marchewka, pomarańcza, imbir, czosnek i cebula. 
 

Składniki:

  • 1 l bulionu 
  • 700 g marchewki
  • 1/2 pomarańczy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i lekko przesmażyć.
    Wówczas dodać starty imbir i trzymać na ogniu około 3 minut.
    Po tym czasie wrzucić obraną marchewkę pokrojoną na plasterki.
    Dodać również kurkumę oraz słodką paprykę.
    Całość wymieszać i smażyć około 5 minut, często mieszając.
    Po tym czasie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz gorący bulion.
    Gotować jeszcze około 20 minut po czym zestawić garnek z ognia.
    Wlać mleko kokosowe oraz dodać sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *