Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z udźca indyka

Składniki:

    • 1 udziec indyka (ok. 1 kg)
    • 3 ząbki czosnku
    • 10 dag margaryny
    • 1/2 szklanki bulionu
    • sól, pieprz
    • 60 dag małych marchewek
    • 40 dag mrożonego groszku
    • 1 łyżka posiekanej natki
    • tymianek, listek laurowy


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć. Czosnek obrać, pokroić w ćwiartki, naszpikować nim mięso, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na rumiano na łyżce margaryny. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką margaryny, włożyć indyka. Piec przez 50 min w temp. 150°C. od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Marchewki oskrobać, umyć. Marchewkę i groszek usmażyć na pozostałej margarynie, wlać bulion, sos z pieczenia, przyprawić tymiankiem, włożyć listek laurowy, dusić przez 30 min. Pieczeń wyłożyć na półmisek. Dookoła ułożyć usmażoną marchewkę i groszek, posypać natką.

    Podawać z sosem curry.

3 comments for “Pieczeń z udźca indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *