Składniki:
- 100 g rukoli
- 80 g orzechów nerkowca
- 90 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sera parmezan

Sposób wykonania:
-
Pesto najlepiej wykonywać w moździerzu, wtedy uzyskamy naprawdę aromatyczny smak i zapach.A więc, do moździerza wrzucić obrane ząbki czosnku.Zalać je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.Zacząć ucierać w trakcie dodając orzechy nerkowca oraz rukolę.Gdy składniki zaczną się łączyć dodać sól i pieprz.Na sam koniec dorzucić jeszcze parmezan.Ucierać do momentu, aż powstanie gładkie, jednolite pesto.Gdyby wyszło bardzo gęste możemy dolać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Liczba porcji: 4