Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet sojowy z jajkiem

Składniki:

  • 1/2 kg soi
  • 3 marchewki
  • pół średniego selera
  • 2 duże cebule
  • 20 dkg pieczarek
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 4 jajka
  • 2 czerstwe bułki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek, rozmaryn, bazylia, pietruszka, koperek lub inne zioła, jak kto lubi

    Przygotowanie:
    Gotujemy soję do miękkości i mielimy w maszynce 2 razy. Mielimy też czerstwe bułki i łączymy z soją. Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy olej i podsmażamy na patelni. Marchewki i seler obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i pieczarek i dusimy, podlewając stopniowo bulionem warzywnym lub wodą, aż warzywa będą miękkie. Następnie łączymy ze zmieloną soją i bułką, dajemy przyprawy i jedno jajko dla "scalenia" pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wkładamy je w środek przygotowanego do pieczenia pasztetu, a wszystko układamy w podłużnej blaszce (może być keksówka) i pieczemy w piekarniku ok.1,5 godz. w temp. ok. 160-180 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia, a gdy pokroimy pośrodku będzie kółeczko z jajeczka. Możemy podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami lub na zimno na kanapki. Smacznego!

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzatę Gryszel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *