Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasta z pieczonej dyni

Baza najlepszych przepisów na potrawy z warzyw.  Dziś przepis na pastę z pieczonej dyni. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: dynię, miód, rozmaryn i sos sojowy. 
 

Składniki:

  • 1 cała dynia 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta mielonego chilli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Dynię dokładnie umyć.
    Przekroić na pół i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne.
    Wówczas pokroić ją w kostkę, która ułożyć na blasze do pieczenia.
    Polać ją oliwą z oliwek. 
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut, aż dynia ładnie się zarumieni.  
    Po tym czasie wyjąć dynię z piekarnika i wrzucić do blendera.
    Dodać do niej rozmaryn, zioła prowansalskie, miód, chilii i sos sojowy.
    Posypać szczyptą soli i pieprzu do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *